FAALİYETLER

1. Uluslararası Yaşlanma Sanatı Kongresi Yapıldı

Kültür, Toplum ve Aile Derneği KÜLT ile Başakşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Yaşlanma Sanatı Kongresi yapıldı. Kongre'ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in eşi Neval Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu da katıldı.

Bakan Şahin kongrede yaptığı konuşmada, insanoğlunun, kaçınsa bile gitmeye mecbur olduğu hayat yolculuğunda doğduğunu, büyüdüğünü ve öldüğünü anlattı. İnanç değerlerine bakıldığında da yaşlılığın çok önemli olduğunu belirten Şahin, "Bu kadar önem verilen bir alan içinde bize düşen şey, yarın onları yaşamamak için bugün gerekli tedbirleri almamız gerektiği. Çevremde, annenize, babanıza iyi bakarsanız evlatlarınızın da size iyi bakacağını gördüm. O yüzden yarınlar adına EFT yapacaksak, kendi anamıza, babamıza 'of' demeden bakabilmeyi başarmamız lazım. Çünkü hayat çok kısa. 'Ben nasıl bir evlat oldum', 'Onun gönlündeki durumum neydi-', 'Bu sınavı geçebildim mi-' dediğinizde, o vicdanın sesinin çok olumlu gelmesi lazım her şey bitmeden önce. Onun için bakanlık olarak yeniden yapılanmamızdaki en temel neden budur. Her yönden çok güçlenmemiz lazım" dedi. Güçlü politikalar üretilebilmesi için uzmanlar ve mali güç gerektiğini ifade eden Şahin, yardım talep eden herkesin yanında olabilecek güce sahip olduklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu güce ulaştıklarını, bu nedenle de hiç bir mazeretleri bulunmadığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da yaptıkları her işte yanlarında yer aldığını, yollarını açtığını anlatan Şahin, "Son 10 yılda yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili temel çalışmalar yaptık. Bugün 90 bin yaşlımıza mali destek veriyoruz. 400 bin engellimize de mali destek veriyoruz. Bugün 11 bin yaşlımızın, devlet kurumları içinde bakımını sağlıyoruz. Bir gerçekle karşı karşıyayız, onun için gerekli tedbirleri bugünden almamız gerekiyor. Nasıl dünya yaşlanıyorsa ülkemiz de yaşlanıyor. TÜİK'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de şu an yüzde 7,5-8 olan 65 yaş üstü, 2023'te yüzde 10,2'ye çıkıyor. Bir toplumda 65 yaş üstü yüzde 10'un üzerine çıktıysa bu yaşlanmanın başladığını gösteriyor. Bu rakamın 2050'de, yüzde 20'lere çıkacağı varsayılıyor. O zaman şimdiden gerekli tedbirleri almamız ve aktif yaşlanmanın nasıl sağlanması gerektiğini başarmamız gerekiyor " diye konuştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 16 bakanlığı ilgilendiren 2013 Eylem Planı hazırladıklarını hatırlattı. Erken tanının, koruyucu ve önleyici tedbirlerin, toplumun bilinçlenmesinin, yaşlılıkta ihtiyaç olan tedavi sisteminin ve rehabilitasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Bu çerçevenin içinde bunu yaptığımızda dönüp bakıyoruz, birçok mikro çözümleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Ustalık dönemindeki makro başarının taçlanması için daha küçük ölçekte ihtisaslaşmaya gitmemiz gerekiyor. Yaşlılarımız konusunda da ihtisaslaşmaya gitmemizin artık mecburiyetini görüyoruz. Çünkü alzheimer hastası bir yaşlı ile zihinsel engelli veya yatağa bağımlı bir yaşlımızı yan yana kurumsal bakım altında tutmaya çalışıyorsak birbirlerine zarar veriyor. O yüzden bunları kendi içinde spesifik bir şekilde ayırmamız gerekiyor. Bu çalışmaları yoğun şekilde Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çoğaltıyoruz " dedi.

TÜİK'in araştırmasına göre, yaşlıların yüzde 62'sinin ailelerinin yanında mutlu olduklarını belirten Şahin, bu nedenle dönüşümü aile bazlı yapmak durumunda olduklarını söyledi. Şahin, "Toplu konut sisteminin uygulandığı büyükşehirlerde dedenin ve ninenin, torununun yanında kalabileceği alt yapılar oluşturmak durumundayız. Pencerenin kenarında dışarı bakıp, hayatla bütün umudunu kesmiş, ölümü bekleyen yaşlılar istemiyoruz" dedi. Yaşlıların en büyük korkularının bireysellik ve yalnızlık olduğunu ifade ettiğini anlatan Şahin, bu nedenle yaşlıların yanında olunması gerektiğini vurguladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuşmasını Can Yücel'in "Çaya Kaç Şeker" şiirini okuyarak tamamladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ise, yaşlılarıyla irtibatı kesen bir toplumun aslında kemalle hikmetle kanaatle bağını koparacağını belirterek, "Yaşlılarını dışlamış, ötelemiş bir toplum kutup yıldızını, yani yönünü, istikametini kaybetmiş bir toplumdur. Ailenin çürüdüğü değil, aileyle büyüyen bir Türkiye, çocuklarının umudu eksilmiş değil, umudunu çoğaltmış bir Türkiye, yaşlılarını dışlayan değil, yaşlılarına sahip çıkan, hürmet gösteren bir Türkiye en büyük sevdamız" dedi.

Kültür Toplum ve Aile Derneği Başkanı Dr. Gülşen Öztürk;

:"Araştırmalar göstermektedir ki ülkemizde 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı 2005 yılında %5,7 iken 2050 yılında bu oran %17,6'ya ulaşacaktır. Bu istatistik düşünüldüğünde yaşlanma ile ilgili proje ve politika ihtiyaçlarının önemi de daha iyi kavranacaktır. İnanıyorum ki, bugün burada ilkini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Yaşlanma Sanatı Kongresi önümüzdeki yıllarda da devam ederek ülkemize ve milletimize bu konuda duyarlılık ve bilinç kazandıracaktır. Bu vesileyle bugün bizlerle birlikte olan başta Başbakanımızın Eşi Sayın Emine Erdoğan olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin, Başakşehir Belediye Başkanı Sayın Mevlüt Uysal ve yurtiçi ve yurtdışından tebliğ sunmak üzere gelen bilim adamı ve akademisyenlere teşekkür ediyorum."